Publiek

Toen ik in januari mocht berichten dat Publiek open ging aan Ham 39, waar vroeger restaurant De Avonden huisde, wist ik al dat ik dit adres zeker niet links mocht laten liggen. Een kort woordje uitleg vooraf: Publiek wordt uitgebaat door chef Olly Ceulenaere – de derde Flemish Foodie naast Jason Blanckaert en Kobe Desramaults – en zijn vriendin Kelly Dehollander, die de bediening voor haar rekening neemt. Aldus werd er een reservatie op zaterdagavond gemaakt en mijn partner en ik mogen onze opwachting maken in het restaurant.

We worden vriendelijk ontvangen en mogen een vrij tafeltje voor twee uitkiezen. De zaak kan op veel lichtinval rekenen door de grote ramen voor- en achteraan en straalt een heel aangename, ongedwongen sfeer uit. Het is er gezellig en toch beschikt iedere tafel over genoeg privacy. De inrichting is eenvoudig maar sfeervol in wit, zwart en beton. Centraal bevindt zich de bar met toog waar je ook aan kan eten. Er is voor gezorgd dat de keuken geïntegreerd is in de ruimte, zonder volledig open te zijn. Geen stijve bedoening hier, het personeel is ook casual gekleed en kinderen zijn welkom. Ik kies intussen voor de Gin-tonic suggestie met komkommer – verfrissend op deze stralende lentedag – en mijn partner houdt het op een Picon.

Er wordt ons lekker brood op een warmhouder van jute gebracht met gekruide boter, versierd met zaden en bieslook en algauw volgt er een hapje: hardgekookte kwarteleitjes die we dienen te wentelen in een geroosterde mengeling op basis van prei. De kaart wordt ons gebracht en de menu voorgesteld. Deze bestaat uit vijf gangen aan 55 EUR, waarbij je optioneel nog een extra gang kan aan toevoegen. Daarna ontvangen we de originele wijnkaart met telkens een blad voor rode en witte wijnen. De wijnen worden voorgesteld in vier categorieën: curieus publiek (niet alledaagse wijnen), klassiek publiek (traditionele wijnen), uitbundig publiek (fris en aromatisch) en trouw publiek (evergreens) en per categorie is er ook een wijn per glas verkrijgbaar.

IMG_20140519_101551[1]

IMG_20140519_101534[1]We bijten de spits af met ons eerste voorgerechtje, bestaand uit kropsla, polderhoen en mosterd. Onze interesse is meteen gewekt. Het tweede voorgerechtje wordt gebracht door Olly zelf en heeft als ingrediënten linzenkiemen, limousin van 8 weken en boerentenen. De toon is duidelijk gezet, de smaakcombinaties zitten super in balans. Ons derde voorgerecht is op basis van een schuim van jonge Mechelse bloemkool, heek en haringeitjes en opnieuw mogen we een ware smaaksensatie ervaren. Het is zo lekker dat we onze bordjes quasi proper terug afgeven.

IMG_20140519_101518[1]Daarna mogen we ons opmaken voor het hoofdgerecht op basis van lam, overgoten met erwt en daslook. We laten het assortiment kazen aan ons voorbij gaan en besluiten elk om voor een ander dessert te kiezen. Mijn tafelgenoot gaat voor het dessert met kamille, aardbei en vlierbloesem en ikzelf voor de rabarber, ijs van komkommer, laurier en witte chocolade. Na het proeven van beide walletjes kwam het laatste dessert er als winnaar uit.

Bij de koffie krijgen we nog een aangename verrassing: er wordt ons een ronde mini-cake geserveerd, overgoten met een kannetje whiskey. Het eerste driehoekje wordt voor ons uitgesneden, de rest mogen we zelf uitsnijden. Super afsluiter.

IMG_20140519_101456[1]IMG_20140519_101416[2]

Ons verdict: we zijn fan, grote fan zelfs! Zowel van het eten als van de informele, welgekomen sfeer. Publiek richt zich op food-lovers die willen genieten in een ongedwongen kader.

Meer info: Facebook of website.

PS: Maak er een gezellig weekend van! Nog op zoek naar een overnachting in Gent of Hotels in Gent?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s